Saturday, July 7, 2012

V Estoniji plačnih dobičke pričakuje v tesen trg dela


V Estoniji plačnih dobičke pričakuje v tesen trg dela

Rast plač je mogoče v Estoniji v letošnjem letu, še posebej v tistih sektorjih, ki jim primanjkuje strokovnjakov, pravi Swedbank, poročila LETA. Švedska banka pričakuje, da bodo realne bruto plače za rast 1,8 odstotka v povprečju v tem letu.

Nadaljnji razvoj plač bo nenehno vplivala na razmere na trgu dela - v nekaterih sektorjih lahko pomanjkanje kvalificirane delovne sile, push up rast plač, tudi nad rastjo produktivnosti. Vendar pa bo počasnejša rast produktivnosti in podjetja "željo, da ohranijo svojo stroškovno učinkovitost imajo zaviralni učinek.

Povprečna mesečna bruto plača povečala za 6,9 odstotka medletni ravni v prvem četrtletju. Realna rast bruto plače povečala na 2,4 odstotka. Najmočnejši rast so poročali pri oskrbi z energijo in gradbene dejavnosti.

Po statističnih podatkih Estoniji so se povprečne mesečne bruto plače je bila 847 evrov, ter povečal za 6,9 odstotka v prvem četrtletju leta 2012 v primerjavi s prvim četrtletjem lanskega leta. V primerjavi s prvim četrtletjem leta 2011, so neredni bonusi in premije na zaposlenega povečal 20,5 odstotka in je vplivalo na rast povprečnih mesečnih bruto plač za 0,5 odstotne točke.

Viri:



No comments:

Post a Comment