Monday, July 23, 2012

De natuurkundigen boeken vooruitgang over het deeltje dat zou kunnen verklaren massa


De natuurkundigen boeken vooruitgang over het deeltje dat zou kunnen verklaren massa

Wetenschappers beweerde vooruitgang in de zoektocht naar de ongrijpbare Higgs boson, een deeltje dat theorie zou kunnen verklaren hoe het universum is opgebouwd, hoewel hun gegevens nog niet robuust genoeg om aanspraak maken op een bewijs gevonden.

Een experiment, bekend als Atlas, voorgesteld de hypothese Higgs waarschijnlijk een kleine massa hebben in het bereik van 116 tot 130 gigaelectronvolts of GeV. De andere experiment gekoppeld massa op 115 tot 127 GeV. De experimenten werden uitgevoerd in het Europees laboratorium voor deeltjesfysica CERN bij Genève.

Het Higgs kon de sleutel tot de materiële wereld: een verklaring voor het eigendom van massa. Bijvoorbeeld, de aanwezigheid helpen verklaren waarom sommige objecten in het heelal, zoals protonen, massa hebben, terwijl andere objecten, zoals fotonen, bezitten alleen energie. De ontdekking van het Higgs, die onderzoekers zijn experimenteel op zoek naar bijna vijf decennia, zou kwalificeren is als een van de grootste staatsgrepen voor de hedendaagse natuurkunde.

Het Higgs boson is cruciaal voor het standaardmodel van de fysica, waar wetenschappers hun theorie van de materie te baseren. Natuurkundigen hebben gesuggereerd dat als het heelal afgekoeld na de Big Bang, een kracht bekend als het Higgs-veld gevormd, samen met het deeltje. In dit scenario zou het Higgs-veld doordringen het universum, en alle deeltjes die interageren met het krijgen een massa door het Higgs-boson. Hoe meer ze met elkaar omgaan, hoe zwaarder ze worden. Deeltjes die geen interactie blijven zitten met geen massa op alle.

Bronnen:


No comments:

Post a Comment