Monday, July 23, 2012

Congo na de verkiezingen van 2011 punt waarvoor

Congo na de verkiezingen van 2011 punt waarvoor

Na een verkiezing ontsierd door het missen van stembiljetten en geweld, ambtenaren uitgebreid stemmen om een ​​tweede dag dinsdag in een poging om verdere onrust in de grootste natie Afrika bezuiden de Sahara te voorkomen. Ten minste vier mensen overleden nadat gewapende mannen stembureaus aangevallen in de tweede stad, Lubumbashi, ambtenaren zeggen.

In de oppositie bolwerk van West-Kasai, stembureaus verluidt werden in brand gestoken door de kiezers boos op lange vertragingen, maar de hoofdstad Kinshasa was over het algemeen vreedzaam.

President Joseph Kabila werd uitgeroepen tot de winnaar van de verkiezingen in de Democratische Republiek Congo op vrijdag, wat leidde tot gewelddadige protesten en een rivaliserende aanspraak op de macht van zijn belangrijkste uitdager. Kabila kreeg 49% van de stemmen tegen 32% voor veteraan oppositieleider Etienne Tshisekedi, de kiescommissie bekend gemaakt.

Maar Tshisekedi, 78, onmiddellijk betwist de uitslag en verklaarde zichzelf tot president. "Ik beschouw deze resultaten is een echte provocatie van het Congolese volk", zei hij op Radio RFI. "Als gevolg daarvan, ik beschouw mezelf, vanaf vandaag, de verkozen president van de Democratische Republiek Congo."

De run-off op 26 februari 2012 te halen was geschoven met een verandering in de kieswetten. De overheid wetten aangenomen om de tweede ronde van de presidentsverkiezingen af ​​te schaffen en te veranderen van evenredig met meerderheid vertegenwoordiging, die is sterk bekritiseerd door de oppositie.

Bronnen:
newshead

No comments:

Post a Comment