Saturday, July 7, 2012

tidiga liv Daniel Defoe författaren till Robinson Crusoe


tidiga liv Daniel Defoe författaren till Robinson Crusoe

Daniel Defoe föddes Daniel Foe till en familj av oliktänkande i församlingen St Giles, Cripplegate, London, hans exakta födelsedatum är okänt, men historikerna uppskattar att det var år 1659 eller 1660.

Han föddes som son till Alice och James Foe. Hans far var en stad näringsidkare och medlem i Butchers Company.

Defoe till senare aristokratiska-klingande "De" till sitt namn och ibland hävdade härkomst från familjen De Beau Faux.

Varför han lagt till "De" för att hans efternamn är ett ämne för spekulation, han kan ha bestämt sig för att återvända till en ursprunglig efternamn, eller ville ge sig själv en förnäm prägel. I alla händelser i hans mitten av trettiotalet började han skriva sitt namn som Defoe.

Fiender var Dissenters, protestanter som inte tillhör den anglikanska kyrkan. Detta kommer ibland genom Defoes skrivande.

Hans far James Foe, men en medlem av Butchers Company, var en talg Chandler.

Hans föräldrar var presbyterianska oliktänkande, han utbildades i en avvikande akademin Newington Grön drivs av Charles Morton och tros ha deltagit i kyrkan.

James Foe, hans far, en slaktare till yrket, var en nykter, djupt fromma Presbyterian av den flamländska härkomst - en av kanske 20 procent av befolkningen som hade avstått band till huvuddelen av Church of England.

Det är rimligt att anta som son till en avfälling mycket av sin tid tillbringade i religiösa ceremonier. Det är troligt att detta sporrade brinnande tron ​​på gudomliga försynen som är så tydlig i sina skrifter. Eftersom de var utestängda från Oxford och Cambridge universitet, skickade Dissenters sina barn till sina egna skolor.

I Defoes tidiga liv han upplevt hand några av de mest ovanliga händelserna i engelsk historia: år 1665 var 70.000 dödades av Plague i London. Den stora branden i London (1666) slår Defoe grannskap hårt, vilket innebär att endast hans och två andra hem stående.

I 1667, när Defoe var nog ungefär sju år gammal, seglade en holländsk flotta uppför Medway via floden Themsen och anföll Chatham. När han var omkring 10, hade Defoe mor Annie dog.

Han utbildades i en avvikande akademin Newington Grön drivs av Charles Morton och tros ha deltagit i kyrkan.

Vid ungefär fjorton års ålder blev han inskriven i de avvikande akademin i Newington Green. Newington rektor, Rev Charles Morton, en vanlig talad puritanska, var en progressiv pedagog (trots en tro på storkar spenderar vintern på månen). Han gav sina elever en insatt i engelska såväl som den vanliga grekiska och latin. Morton ses som ett stort inflytande på Defoes handstil, den andra inflytande var Bibeln.

James Foe ville att hans son att gå in i tjänst, men Daniel Defoe föredra andra saker. När han var omkring 18, lämnade han skolan. Efter några år av förberedelser, gick han in i strumpor verksamheten.

Även avsedd för ministeriet, fast Defoe istället på en karriär som kommissionär. För mer än ett decennium handlades han i ett brett sortiment av varor, bland annat strumpor, vin, tobak och ostron. Defoe kärlek för handel genomsyrade hans skrifter. Han skrev otaliga essäer och pamfletter på ekonomisk teori som fördes fram under hans tid. I själva verket hade han tagit sitt eget råd, skulle han ha varit en rik man. Medan hans år som mäklare begåvade honom med insikt i den mänskliga naturen, hans riskfyllda och skrupelfria företag (han blev stämd minst åtta gånger och en gång bilked sin egen mor-in-law av fyra hundra pounds i en katt-uppfödning deal) i kombination med otur och felaktiga dom, oftare än inte styrs till skuldsättning, svek och politisk dubbelspel.

Hans affärssatsningar misslyckades och lämnade honom med stora skulder, uppgick på sjutton thousand pounds. I början av 1680-talet Defoe var en kommission köpman i Cornhill, men gick i konkurs 1691. Denna börda skuggade resten av sitt liv, som han en gång kallade "vid Institutionen för Affliction har jag lärt mig mer filosofi än vid akademin, och mer gudomlighet än från predikstolen

År 1684 gifte han sig med Maria Tuffley, de hade två söner och fem döttrar.

Hans eget äktenskap med Mary Tuffley, en köpman dotter, trots sin längd på 40-sju år och fruktsamhet i åtta barn, inte kan ha varit en förebild för äktenskapsmål paradiset. Defoes instabila förmögenheter, hans långa besök i utlandet, och hans frånvaro medan en flykt undan fiender och fordringsägare skulle ha försökt tålamod den mest tålmodiga, kärleksfulla make. Det finns bevis också att trots att älska dem djupt, Defoe alienerade några, om inte alla hans sju barn.

Defoe var inblandad i Monmouth uppror år 1685 mot James II.

Ett år efter sitt giftermål tog Defoe till vapen som en avfälling i Monmouth misslyckade uppror mot den katolska kungen Jakob II.

Defoe missade snävt trupperna och skyndade till säkerheten i London. När kungen avsatte red Daniel med volontären hedersvakt som eskorterade Vilhelm av Oranien och hans fru Mary in i staden.

Medan gömmer som flykting i ett kyrkogården efter upproret slogs ned, märkte han namnet Robinson Crusoe ristat på en sten, och senare gav den till sin berömda hjälte.

Främst på grund av förluster genom att försäkra fartyg under ett krig med Frankrike, inför Defoe konkurs 1692. Med borgenärer heta på hans spår han flydde till en gäldenär fristad i Bristol, och därifrån kunde förhandla villkor som skonade honom förnedring gäldenärens fängelse. Inom tio år hade han återbetalat det mesta av vad han var skyldig.

Källor:


No comments:

Post a Comment