Saturday, July 7, 2012

Nukleär beslut väntar lönsamhet rapport


Nukleär beslut väntar lönsamhet rapport

TALLINN - Estland kommer att besluta om att delta i Litauens Visaginas kärnkraftverk (NPP) projekt när det kan bedöma lönsamheten av dess potentiella bidrag, baserad på konstruktionen planen, sade premiärminister Andrus Ansip, rapporterar Bloomberg. "Lönsamhet är den centrala frågan för oss", sade han på en presskonferens i Tallinn den 10 maj.

Förra helgen var Litauens premiärminister Andrius Kubilius på arbetsbesök i Tallinn där han deltog i en traditionell konferens Lennart Meri, först Estlands president sedan återupprättade självständighet, för att diskutera utsikterna för den europeiska energisäkerheten. På diskussionen 'Power Plays: Utsikter för europeisk energitrygghet, "PM presenterade målen Litauens energisäkerhet. "Vi försöker avsluta beroendet av monopoliserat leverantörer och att öppna marknaden, eftersom detta skulle leda till den optimala priset för litauiska konsumenterna", Kubilius sade, rapporterar ELTA.

Statsministern påpekade för deltagarna i konferensen att byggandet av kärnkraftverket speglar regionala trender när kärnenergi alltmer utvecklas i Östersjöregionen. Han hänvisade till Finland som ett exempel, där 2 kärnkraftverk (4 enheter) är verksamma, och år 2014 en annan enhet börjar sin verksamhet. Regeringen i Finland har gett grönt ljus för byggandet av två nya kärnkraftverk, som för närvarande utformade. Man beräknar att år 2020 kommer 60 procent av all energi som produceras genom kärnkraft i Finland.

Litauen vill minska sitt beroende av elimport från Ryssland efter att ha stängt Sovjet-eran Ignalina anläggning vid slutet av 2009. Grannländer Lettland och Estland mindre beroende av importerad energi på grund av vatten-och oljeskiffer resurser. Den litauiska regeringen planerar att bygga 1300-megawatt reaktor i Visaginas 2020.

Källor:


No comments:

Post a Comment