Tuesday, February 7, 2012

Πακιστάν Ινδία Εμπόριο: Παρόν και Μέλλον


Πακιστάν Ινδία Εμπόριο: Παρόν και Μέλλον

Επί του παρόντος, περίπου τρεις έως τέσσερις δισεκατομμύρια δολάρια άτυπο εμπόριο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη μεταξύ όλων των επτά κρατών μελών της ΕΠΣΝΑ. Από αυτό το Πακιστάν και την Ινδία, την ανταλλαγή αγαθών της τάξης του 1 δισ. δολαρίων ετησίως μέσα από παραδοσιακές πηγές όπως το διασυνοριακό λαθρεμπόριο και προσωπικές αποσκευές.

Ακόμα κι αν οι δύο χώρες είναι μέλη της Νότιας Ασίας Χώρου Ελεύθερων Συναλλαγών (SAFTA) ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2006, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών είναι αφύσικα μικρό.

Συνολικό εμπόριο, οι εξαγωγές συν τις εισαγωγές, μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν το 2008 ανήλθε σε λίγο πάνω από 2 δισ. δολ. ΗΠΑ.

Συνολικά τα επίπεδα του εμπορίου, οι εξαγωγές συν τις εισαγωγές, μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν θα μπορούσαν να επεκτείνουν το σημερινό της επίπεδο των δολαρίων ΗΠΑ 2,1 δισεκατομμύρια όσο και στις ΗΠΑ 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν η «κανονική» σχέσεις θα έπρεπε να ισχύουν και για τις δύο χώρες.

Τι είναι τότε που κατέχουν το εμπόριο πίσω μεταξύ των δύο χωρών; Περιορισμοί στην οικονομική ολοκλήρωση είναι η υψηλή δασμολογικών φραγμών και nontariff, ανεπαρκείς υποδομές, γραφειοκρατική αδράνεια, η υπερβολική γραφειοκρατία, και την άμεση πολιτική αντίδραση.

Δασμολογικών συντελεστών της Ινδίας παραμένουν υψηλές, ιδίως για τα εμπορεύματα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Πακιστάν, όπως η κλωστοϋφαντουργία, δέρμα, και το ορυκτό όνυχα, και τα εμπόδια nontariff είναι σημαντικές.

Επίσης, το Πακιστάν διατηρεί ένα αρκετά στενό θετικό κατάλογο (των περίπου 1400 αντικείμενα) περί των εμπορευμάτων ότι η Ινδία μπορούν να εξάγουν προς το Πακιστάν.

Τον Οκτώβριο του 2011, αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν ένα δεύτερο εμπόριο ελέγχου των υστέρων στο Wagah σύνορα στο Πουντζάμπ κατάσταση, η μόνη χερσαία σημεία διέλευσης μεταξύ των δύο εχθρικούς γείτονες, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον όγκο συναλλαγών.

Αν και το εμπόριο της Ινδίας με την Κίνα έχει ανεβάσει στα ύψη σε $ 60 δισ. ευρώ, η αμφίδρομη Ινδίας-Πακιστάν το εμπόριο ήταν μια ασήμαντη $ 1.8 δισεκατομμυρίων το έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου, 2010, ουσιαστικά αμετάβλητο τα τελευταία πέντε χρόνια,

Ο νέος έλεγχος των υστέρων είναι μια καλή αρχή. Ινδών αξιωματούχων εκτίμηση των αμφίδρομων εμπορικών σχέσεων θα μπορούσε εύκολα να μεταβείτε σε 2.700.000.000 δολάρια σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Αλλά δεν θα υπάρξει μία ριζοσπαστική αλλαγή στον όγκο των συναλλαγών έως ότου οι δύο χώρες καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για την επέκταση του καταλόγου των προϊόντων που μπορούν να συναλλάσσονται μεταξύ τους.

Φέτος και για πρώτη φορά σε 35 χρόνια, ένας Πακιστανός υπουργός Εμπορίου οδήγησε μια επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία την περασμένη εβδομάδα. Η συνοδεία που περιλαμβάνονται περίπου 80 κορυφαίους βιομηχάνους, εμπόρους και υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Εκεί, οδηγώντας Πακιστανός έμποροι είχαν την ευκαιρία να σμίξει με τους εξίσου πρόθυμη-για-business ινδική ομολόγων.

Ινδία και Πακιστάν την Τετάρτη συμφώνησαν να συνεργασθούν με στόχο το διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου έως $ 6 δισ. ευρώ ετησίως από το σημερινό επίπεδο του 2,7 δισ. δολαρίων μέχρι το 2014. Αποφάσισαν επίσης να θέσει σε εφαρμογή ένα απελευθερωμένο καθεστώς θεωρήσεων από το Νοέμβριο του 2011 για τις επιχειρηματικές κοινότητες και των δύο εθνών.

Πακιστάν δεσμεύτηκε σε ένα οδικό χάρτη για την εφαρμογή προτιμησιακών εμπορικών σχέσεων με την Ινδία, όπως προβλέπεται σύμφωνα με την Νότια Ασία Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (SAFTA). Το νέο καθεστώς θεωρήσεων επιχειρήσεων αναμένεται να επιτρέψει πολλαπλών εισόδων και θα μπορούσε να είναι για χρονικό διάστημα μέχρι ένα έτος.

Παρά τη χορήγηση του Πακιστάν το καθεστώς ΜΕΚ, η Ινδία έχει μια ποικιλία των μη δασμολογικών φραγμών στη θέση του - όπως, αυστηροί κώδικες πιστοποίησης, των τελωνειακών κανόνων, άδειες ασφαλείας και περιορισμοί στις μετακινήσεις - που καθιστούν σχεδόν αδύνατο για τους εμπόρους του Πακιστάν να κάνει επιχειρήσεις στην Ινδία.

Πηγές:



No comments:

Post a Comment