Tuesday, January 17, 2012

Kako Ellen Johnson Sirleaf prislužil leta 2011 Nobelovo nagrado za mir


Kako Ellen Johnson Sirleaf prislužil leta 2011 Nobelovo nagrado za mir

Ellen Johnson Sirleaf je bil rojen 29. oktober, 1938. Ona je 24. in predsednik Liberije. Ona je služila kot minister za finance pod vodstvom predsednika Williama Tolbert od leta 1979 do leta 1980 državni udar, po katerem se je zapustila Liberiji in je potekala vodilnih položajih na različnih finančnih institucij.

 Je bil za predsednika izvoljen leta 2005 predsedniške volitve in začela svoj mandat 16. januarja 2006. Sirleaf je prvi in ​​trenutno edini izvoljena ženska voditelja države v Afriki.

Sirleaf podedovala njene svetlobe barvi kože od nje mater dedek, nemški trgovec. Ampak ona ohranja njena družina je brezhibno domačih. Poročen na 17, je imela štiri sinove, nato pa je šel z družino v Ameriko, kjer je študirala na poslovne Business College Madison, Wisconsin, in delal v kemik. Po vrnitvi, je dobil službo na ministrstvu za finance. Njen mož je bil žaljiv in ona njega ločila. Kot se je povečalo v vladi, je postala vse bolj kritičen do vladajočega razreda in njegove nepripravljenosti deliti moč, ki bi lahko shranite svoje življenje, ko so strmoglavili vlado.

Revija Forbes imenovan Sirleaf kot 51. najvplivnejša ženska na svetu v letu 2006. V letu 2010, Newsweek naštetih ji kot eden od desetih najboljših voditeljev na svetu. V istem letu je revija Time jo štejejo med prvih deset ženske voditelje. Istega leta je tudi, Economist jo klicali "nedvomno najboljši predsednik države, je kdaj imel."

 Dolgoletni politik, Sirleaf, 66, zdaj se mora spopadati z njo dajanje državo spet skupaj po 14-letne državljanske vojne, ki so zapustile kapitala Monrovia v bližini ruševin. Ona mora tudi obravnavati slabo vlado, ki ima vse, ampak uničeno gospodarstvo Liberije.

Ona je bil zaprt leta 1980 zaradi kritiziranja vojaški režim Samuel Doe in nato podprl upor Charles Taylor je pred padcem z njim in je obtožen veleizdaje po tem, ko je postal predsednik. Poleg tega je dvakrat odšel v izgnanstvo za pobeg svoje pravne probleme z vladami dan.

Sirleaf meni, izobraževanje njo velik dosežek. V skladu z njo: "Večina naših mladih zanikal izobraževanje v mnogih letih spopadov smo uveljaviti obvezno osnovnošolsko izobraževanje, in vpis v javnih šolah več kot podvojilo Poudarili smo, izobraževanju deklic, saj so dekleta zanemarjene tako dolgo... Najbolj stalna stvar je izobraževanje. Lahko ukrasti avto, lahko zapišeš svoje hiše, vendar pa nihče ne more vzeti stran od vas, kaj imate v glavi,. "

Njen dolg mandat kot miru in blaginje za kavo struggler za svojo državo štipendistov je bilo pravilno cenili, ko Nobelovo nagrado za mir odbor, ji napovedal kot eno izmed treh nagrajencev povedal, da: Nobelovo nagrado za mir 2011 je bilo skupaj dodeljenih Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee in Tawakkul Karman "za nenasilno borijo za varnost žensk in za pravice žensk do polnega sodelovanja pri delu za izgradnjo miru".

Viri:

No comments:

Post a Comment