Thursday, December 8, 2011

Ukrainas politiska Rivalitet skickas till domstolarna: Timoshenko Trial


Ukrainas politiska Rivalitet skickas till domstolarna: Timoshenko Trial

En domstol i Kiev har avvisat en begäran om att fria oppositionsledaren Julia Timosjenko ur häktet under en rättegång mot missbruk av tjänsteställning. Ryssland har överraskat många genom rangerbangård med den tidigare statsministern.

Timosjenko, Ukraina mäktigaste oppositionsledaren, hölls i förakt av domstol efter åtal sade att hon störs förfarande genom att vägra att samarbeta och förolämpar domaren och kallade honom en "marionett" av president Viktor Janukovitj.

Åklagarna säger att hon godkänt, utan skåp godkännande, ett 10-årigt avtal som nästan fördubblar priset Ukraina betalar för gas från Ryssland, efter en så kallad gas-krig när Moskva skära av tillförseln till den sydvästra granne.

Åtalet handlar om Ms Timosjenko har ingått en gas itu med Moskva i början av 2009 kort efter ett avbrott av rysk gas, som ledde till krisen förhållanden i delar av EU. Det finns andra anklagelser om överutnyttjande för offentlig upphandling för ambulanser och antiflu vaccin och för MIS-utgifterna Kyoto poäng på pensioner. Det är omöjligt för utsidan observatören att få en uppfattning om påståendena om exempelvis överutnyttjande.

Den domstolsförhandlingar som startade på fredag ​​är det tredje domstolsförfarande inletts mot Tymosjenko i Ukraina. Det första fallet handlade om förskingring av medel som förvärvats från försäljning av kvoter koldioxidutsläpp till att finansiera pensionsutbetalningar, medan den andra var i samband med köp av ett parti ambulanser till höga priser. Den tredje uppsättningen anklagelser hänför sig till inköp av gas och senare avtal transit mellan Ukraina och Ryssland att Tymosjenko undertecknade som statsminister 2009. Åklagare anklagar förre premiärministern för missbruk av makt, som de hävdar skadade Ukrainas ekonomiska intressen. De hävdar inte Tymosjenko personligen dragit nytta av erbjudanden. Ukrainska myndigheterna söker nu återföring av de kontrakt, men hittills har de varit framgångsrika.

Domstolen rum där rättegången ägde rum var relativt liten och kunde inte rymma alla de som ville bevittna rättegången. EU: s ambassadör i Ukraina, Jose Manuel Pinto Teixeira, kallade villkoren i rättssalen "omänskliga", som han lämnade domstolsbyggnaden på fredag ​​mitt på dagen. Diplomaten tillade att han inte hade möjlighet att politiskt utvärdera fallet.

Tidigare i tredje veckan i juni meddelade Tymosjenko att hon hade vänt sig till Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna för skydd. Den förre premiärministern klagade över att de fall mot henne var politiskt motiverade. Det har inte rapporterats ännu om domstolen har accepterat kostym. På fredagen Tymosjenko försvar uppmanade rätten att ta bort domaren, men domstolen vägrade.

Kyrkoherde Ukrainas president Viktor Janukovitj har kraftfullt förnekat politiska motiv bakom fall och sade att endast en domstol kan besluta att Tymosjenko är skyldig till de brott hon anklagas för. "Utredarna har förberett sina papper och försvaret har säkert förberett sina argument. Och jag tror att vi kommer att se vem som är rätt och fel på den öppna sammanträde och då kommer vi att kunna dra slutsatser ", Janukovitj sade vid en presskonferens i Strasbourg.

Ms Timosjenko rättegång kommer vid en avgörande tidpunkt för Ukraina i form av landets relationer med både EU och Ryssland. Ukraina är ute efter att sluta bilaterala handels-och associeringsavtal med Europeiska unionen, men Ms Timosjenko övertygelse i vad som i allmänhet betraktas som en politiskt motiverad fall skulle kunna ventilationsluckorna dessa planer. Dessutom har Ukraina visat mer oberoende från Moskva de senaste månaderna, men med Rysslands premiärminister Vladimir Putin tillkännager sin plan att återvända till presidentposten, kan Kiev förmåga att dra en fastare linje mot ryskt inflytande också komma till ett slut.

Europarådets parlamentariska församling Europarådets berörs av fallet: ledare för sina kristdemokratiska fraktion förklarade den 26 maj att "politiskt motiverade åtal av oppositionen, i synnerhet Timosjenko, är inte förenligt med europeiska normer ..." Europaparlamentet. antogs den 9 juni en resolution om fallet med Julia Timosjenko och andra före detta medlemmar av den ukrainska regeringen (inklusive förre inrikesministern Jurij Lutsenko). Denna resolution uttryckt oro "över den ökade selektiva lagföring av personer från den politiska oppositionen i Ukraina".

EU och Ukraina försöker ta med dig till en slutsats ett associeringsavtal, bland annat som en del av det ett djupgående och omfattande frihandelsavtal (djupgående och brett frihandelsområde), med december ser ut att vara måldatum för undertecknandet av detta fördrag.

På frågan om gas-erbjudanden och grundlagsenlighet, kan president Janukovytj eget rekord i ämbetet noteras, bland annat den överenskommelse han gjorde med Moskva inom några dagar efter sitt tillträde, som handlade en kortsiktig rabatt på gaspriset för en långsiktig utbyggnad av uthyrning av hamnen i Sebastapol till den ryska Svarta havet flottan. Gasen Affären insynsskyddat både vad gäller dess effektiva ekonomiska värde och när det gäller som skulle de slutliga mottagarna som mellan staten, olika gas handel enheter och olika Gasdrivna industriföretag, varav flera har varit anhängare av Janukovitj val och ordförandeskap. Medan Anna Timosjenko är åtalade för att ta ett processuellt genväg, visar president Janukovitj sig vara en förkämpe för verkställande genvägar, även i frågor av sådan strategisk betydelse som långsiktigt hyresavtal för Sebastapol flottbas till Ryssland.

Källor:

No comments:

Post a Comment