Thursday, April 12, 2012

Jak Leymah Gbowee získal v roce 2011 Nobelovu cenu za mír


Jak Leymah Gbowee získal v roce 2011 Nobelovu cenu za mír

Leymah Roberta Gbowee je africký mírový aktivista odpovědný za organizaci mírové hnutí, které přinesl konec druhé liberijské občanské války v roce 2003. To vedlo k volbě Ellen Johnson Sirleaf v Libérii, první africký národ s ženským prezidentem

Sociální pracovník profesí, Leymah má více než deset let zaznamenán případ pracovníka a budování míru praktika. Za jejího působení jako koordinátor WIPNET / WANEP, paní Gbowee organizované spolupráce na budování míru iniciativy pro síť mírovými žen z 9 z 15 krajů Libérie. Ona také sloužila jako komisaře pro pravdu a usmíření Libérie.

Získala Master of Arts in Conflict transformaci z východní Mennonite univerzity v Harrisonburg, Virginia. Ona také absolvoval školení o předcházení konfliktům a budování míru na Institut OSN pro vzdělávání, léčení oběti války Trauma Center v Kamerunu, a nenásilné výchovy k míru v Libérii. Jako uznání její role v mírového procesu v Libérii, vedení ženské rady školy Kennedyho vlády, Harvard University z roku 2007 dal Blue Ribbon Award ní.

Ale jak celá tato činnost začala .

Gbowee bylo 17, když válka vypukla první v roce 1989 jako válečník Charles Taylor vedl povstání s cílem svrhnout prezidenta Samuel Doe. Čerstvě ze střední školy a plánuje studovat medicínu, byl celý její svět vzhůru nohama. Gbowee vyrostl v kraji Bong, Libérie ve střední a odešel do hlavního města, když jí bylo 17, těsně předtím, než válka začala v roce 1990. Trénovala jako traumatem a začal pracovat s ex-dětští vojáci, kteří bojovali za Taylor.

Ta první děsivé léta války, Charles Taylor je rebel kapela se blížila k jeho rodném městě Gbowee, hlavní město Monrovia. (Zasedání, které prezident Samuel Doe K., byl nakonec zajat a umučen k smrti soupeře vůdce rebelů, který natáčel Doe realizaci a prodal videa se v ulicích města.) Gbowee a její rodina uprchla svůj domov v útulku sloučenina, která patřila k jeho církvi, jak se o ve světě, kde rýže, hlavní, byla tak vzácná, lidé začali se odkazovat na to jako "zlatý prach."

Popisuje ji poprvé viděl zabil člověka. "Nemohl jsem ani křičet. Nikdy jsem neviděl někoho zabil předtím. Mrtvého chlapce krvavé tělo leželo tam, kde padl, a byl jsem zmrzlý. "Tato spalující okamžik, v létě roku 1990, by přišel symbolizovat pro mladé Leymah Gbowee do konce všechno, co ví, a na začátku brutální Libérie, 14-rok trvající občanské války. Brzy by se odvážný a ambiciózní mladík se chce stát lékařem, zjistí, že jeden z jejích profesorů byl zabit, spolu s celou svou rodinou, že dívka věděla, že byla znásilněna, že další kluk v jejím kruhu byl výstřel k smrti při průchodu kontrolním armádu, protože voják prestižní své zbrusu nové tenisky.

To přineslo strach svého života. "Strach byl první pocit, když jsem otevřel oči, každý den," píše. "Tak dík: Já jsem stále naživu. Pak strach. I když jste vděční za to, že žije, si dělat starosti, že jsou naživu. Lidé, řekl, že povstalci jsou neúprosná. Ale všude kolem mě, vládní síly zabily také. "Ona říká:" V 17, nejste zvyklí uvažovat o smrti, a to zejména vlastní "

Poté, co Taylor se stal prezidentem v roce 1997 a brutální konflikt protahovala, Gbowee si uvědomil, že by se do země žen, do tisku pro mír. Přinesla křesťanských a muslimských žen, společně se modlili za mír, zdolávat slunce, déšť a ohlušující zvuky výbuchů a požárů. "Nic se nestalo přes noc. Ve skutečnosti to trvalo tři roky informovanosti veřejnosti, sit-ins, a non-násilné demonstrace v režii obyčejné" ženy na trhu "." Začal jsem plakat a modlit se. Ženy chodili. Ženy na trhu. Vysídlených žen z táborů. Některé z nich chodil celé hodiny. "Pak zahájili stávku sex. V roce 2002, Libérie křesťanské a muslimské ženy se spojily za účelem odmítnout sex s muži, dokud násilí a občanské nepokoje skončily.

Leymah Gbowee vzestup v ženském hnutí začalo prašné fotbalovém hřišti naproti rybí trh v Monrovia. V roce 2002, to je místo, kde seděla každý den v bílém, s tisíci žen se modlí za mír a půstu. Libérie už vydržela 14 let války a ženy byli unaveni boji a znásilnění a sledování jejich lidé umírají, zatímco jejich děti byly ukradeny být používán jako vojáci.

V roce 2003 vedla stovky žen, aby radnice Monrovia City, požadovat zastavení války. "My ženy z Libérie se už necháme být znásilněn, zneužívaným, zneužití, zmrzačených a zabil," vykřikla. "Naše děti a vnuci nebudou použity jako stroje na zabíjení a sexuální otrokyně!"

Tisíce žen byly zapojeny do mírového hnutí, ale Gbowee se stal jeho tvář. V současné době má tuto cenu získal, a to není Leymah sám. Všechny ženy, Libérie trpěl za to,''řekla. ''Když se podíváte sem, Tyto ženy. Některé z nich, byl zabit jejich manželé. Celé jejich rodiny byli zabiti. Oni byli znásilněni více než pět, 10 mužů.''

Její kampaň k okamžitému příměří, dialog mezi vládou a rebely a nasazení zásahu platných v době, kdy několik mírových dohod selhala. Ale Charles Taylor, bylo proti všem třem. V roce 2003, pod vedením Gbowee to, že skupina žen se podařilo vynutit schůzku s Taylor, jak se mu slíbit, že se zúčastní mírových jednání v Ghaně.

Asi 200 žen zablokován válčícími stranami od odchodu z místnosti, kde mírové rozhovory probíhaly. Bezpečnostní síly pokusily zatknout ji za maření spravedlnosti, válečník se snažil tlačit a kick ženy pryč a vyhrožoval Gbowee k pásu nahý na veřejnosti vnímána jako silný prokletí v západní Africe. Muži se vrátil k rozhovorům ao dva týdny později, byly vyhlášeny podmínky Accra mírové smlouvy.

Později se mobilizovat ženy k hlasování ve volbách, který viděl Sirleaf se v Africe poprvé zvolen prezidentem žena.

Zdroje:




No comments:

Post a Comment