Sunday, November 13, 2011

Pakistan Indija Trgovina: sadašnjost i budućnost


Pakistan Indija Trgovina: sadašnjost i budućnost

Trenutno oko tri do četiri milijarde dolara neformalne trgovine i dalje ide na između svih sedam zemalja članica SAARC. Od toga Pakistana i Indije razmjenu roba u iznosu od 1 milijarde dolara godišnje kroz tradicionalne izvore kao što su prekogranične krijumčarenja i osobne prtljage.

Iako su obje zemlje članice Južne Azije slobodne trgovinske zone (SAFTA) osnovana u siječnju 2006, trgovina između dviju zemalja je neprirodno mala.

Ukupna trgovina, izvoz plus uvoz, između Indije i Pakistana u 2008 iznosila je nešto više od US $ 2 milijarde dolara.

Ukupna trgovina razine, izvoz plus uvoz, između Indije i Pakistana mogla proširiti sa sadašnjih US 2,1 milijarde dolara kako bi što više američkih 42 milijarde dolara, ako "normalna" odnosi se održati za dvije zemlje.

Što onda drži trgovinu leđa između dviju zemalja  Ograničenja na ekonomske integracije uključuju visoku tarifu, a nontariff barijera, neadekvatna infrastruktura, birokratske inercije, prekomjerne birokracije, i izravne političke oporbe.

Indija carinskih stopa i dalje visoka, osobito za robu od posebnog interesa za Pakistan, kao što su tekstil, koža i mineralnih oniks, i nontariff prepreke su značajni.

Također Pakistan održava prilično uskog pozitivnog popisa (oko 1.400 predmeta) na robu da Indija može izvoziti u Pakistanu.

U listopadu 2011, vlasti planiraju otvoriti drugi trgovina check-post na Wagah granici u Punjabu stanju, samo zemljišta, prijelaz između dvije neprijateljske susjeda, u pokušaju jačanja trgovine svezaka.

Dok Indija trgovini s Kinom je skočio na 60 milijarde dolara, dvosmjerni Indija-Pakistan trgovina je jadan 1,8 milijarde dolara u godini koja je završila 31 ožujka 2010, u osnovi nepromijenjen u posljednjih pet godina,

Novi check-post je dobar početak. Indijski dužnosnici procjenjuju dvosmjerne trgovine lako bi mogao skočiti na 2,7 milijarde dolara u kratkom roku. No, tu neće biti seizmička promjena u trgovini svezaka dok obje zemlje čine ozbiljne napore kako bi proširili popis proizvoda koji se može trgovati jedna s drugom.

Ove godine i po prvi put u 35 godina, pakistanski ministar trgovine predvodio poslovnog izaslanstva u Indiji prošlog tjedna. Pratnja su gotovo 80 vodećih industrijalaca, trgovaca i visokim dužnosnicima. Tu, vodeći pakistanski trgovaca dobio priliku družiti se sa svojim jednako željan-za-poslovanje indijske kolegama.

Indija i Pakistan su u srijedu dogovorili da zajednički rade na udvostručenje bilateralne trgovine na 6 milijarde dolara godišnje od sadašnje razine od 2,7 milijarde dolara do 2014. Oni su također odlučio staviti na mjesto liberaliziranom viznog režima od studenoga 2011 za poslovne zajednice obiju zemalja.

Pakistan se obvezala na road map za provedbu slobodnoj trgovini veze s Indijom, kao što je propisano u Južnoj Aziji sporazum o slobodnoj trgovini (Safta). Nove poslovne vizni režim se očekuje kako bi se omogućilo više ulazaka i može biti za razdoblje do jedne godine.

Unatoč davanje Pakistan MFN status, Indija ima niz necarinskih barijera u mjestu - kao što su, stroge potvrda šifre, carinskim propisima, sigurnost dozvola i pokreta ograničenja - koje čine gotovo nemoguće za pakistanske trgovce da posluju u Indiji.

Izvori:



No comments:

Post a Comment