Wednesday, November 9, 2011

Cum Ellen Johnson Sirleaf a castigat din 2011 Premiul Nobel pentru pace


Cum Ellen Johnson Sirleaf a castigat din 2011 Premiul Nobel pentru pace

Ellen Johnson Sirleaf a fost născut la 29 octombrie 1938. Ea este preşedintele 24 şi actuale din Liberia. Ea a servit ca ministru de finanţe în conformitate cu presedintele William Tolbert din anul 1979 până la 1980 lovitură de stat, după care a plecat Liberia şi a deţinut funcţii de conducere la diverse instituţii financiare.

 Ea a fost ales preşedinte la alegerile prezidenţiale 2005 şi a preluat mandatul la 16 ianuarie 2006. Sirleaf este primul şef şi în prezent, numai ales de sex feminin de stat în Africa.

Sirleaf mostenit culoarea pielii ei lumina de la bunicul ei matern, un comerciant german. Dar ea susţine familia ei a fost impecabil nativ. Căsătorit la 17 ani, ea a avut patru fii, apoi a mers cu familia sa în America, unde a studiat de afaceri de la Business College Madison, Wisconsin, şi a lucrat într-un chimist. La întoarcerea ei, ea a primit un loc de muncă la Trezorerie. Soţul ei a fost abuziv şi îl divorţat. Ca ea a crescut în guvern, ea a devenit din ce în ce critică a clasei conducătoare şi reticenţa sa de a împărţi puterea, care poate fi salvat viata ei, atunci când guvernul a fost răsturnat.

Revista Forbes a numit Sirleaf ca femeie 51 cele mai puternice din lume în anul 2006. În 2010, Newsweek enumerate ei ca unul din liderii cele mai bune zece in lume. În acelaşi an revistei Time ei numără printre primii zece lideri de sex feminin. In acelasi an, de asemenea, The Economist a numit-o "probabil cel mai bun preşedinte al ţării a avut-o vreodata."

 Un politician vechi, Sirleaf, 66, acum trebuie să se confrunte cu punerea ţara ei din nou împreună, după un război civil de 14 ani care au părăsit Monrovia de capital în ruine din apropierea oraşului. Ea trebuie să se ocupe, de asemenea, gestionarea incorectă guvernamental care a distrus toate, dar economia Liberiei.

Ea a fost închis în 1980 pentru criticarea regimului militar al lui Samuel Doe şi apoi sprijinit revolta Charles Taylor care se încadrează înainte de a iesi cu el şi fiind acuzat de trădare după ce a devenit presedinte. În plus, de două ori Ea a plecat în exil pentru a scăpa de problemele sale juridice cu guvernele de zile.

Sirleaf consideră că educaţia realizarea ei mari. Potrivit ei: "Cei mai mulţi dintre tinerii noştri a fost refuzat de o educaţie în cursul multor ani de conflict Am aplicat învăţământul primar obligatoriu, şi înscrierea în şcolile publice mai mult decât dublu Am subliniat educaţia fetelor", deoarece fetele au fost neglijate atât de mult timp... Cel mai permanentă este o educaţie. Ei pot fura masina, ei pot arde casa ta, dar nimeni nu poate lua de la voi ceea ce ai in cap,. "

Mandatului său de mult timp ca un producator de pace şi bunăstare pentru semenii in suferinta ţara ei a fost apreciată în mod corespunzător atunci când Premiul Nobel pentru Pace comisie sa anunţat ca fiind unul dintre Cei trei laureaţi afirmând că: Premiul Nobel pentru Pace 2011 a fost acordate în comun de Ellen Johnson Sirleaf, Gbowee Leymah şi Tawakkul Karman "pentru lor non-violente lupta pentru siguranţa femeilor şi pentru dreptul femeilor la participarea deplină în pace-lucrări de construcţie".

Surse:

No comments:

Post a Comment